|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnese
Stopień zakorzenienia: 3
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ona taka blada
|
Wysłany: Czw 21:21, 11 Sty 2007 Temat postu: Dania proste i smaczne |
|
|
Wlasnie , zapodajcie przepisy na dania nie wymagajace duzo czasu, a przy tym sa proste do wykonania i smaczne.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Aneta
Częsty bywalec
Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 126
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Opole
|
Wysłany: Czw 22:30, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
No więc...
Szybko i na ciepło (porcja dla dwoga ):
- kilka dużych plastrów szynki
- kilka plastrów sera
- 3 jajka
Szynkę ułożyć na rozgrzanej patelni, ułożyć na niej plastry sera, na górze rozbić jajka. Najlepiej smażyć pod przykryciem, aż jajko się zetnie...
Pychota
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karolcia
Bardzo uzależniony
Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 929
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: takie ładne miasto:D
|
Wysłany: Czw 23:06, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
ja sie nie wypowiem, bo jak wiecie nie lubie gotowac ale moze zaczne gotowac jak bedzie wiecej prostych i smacznych przepisow
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
alma
Chyba mieszka na forum...
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1395
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Ontario
|
Wysłany: Czw 23:27, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Sos czosnkowo miodowy a'la Denise
Tak na marginesie, Denise to moja przyjaciolka z pracy i od niej dostalam ten przepyszny przepis.
Ten sos sie sprawdza z klopsami, z kurczakiem, ze skrzydelkami z wieprzowina.. PYCHOTKA! Ja robilam to z klopsami na urodzinki brata i zrobilo furore..
Zalozmy ze klopsy zrobione albo kurczaczki juz upieczone.. no to lecim z soskiem..
3/4 szklanki brazowego cukru
2 lyzki maki kukurydzianej
3/4 szkl. wody
3 lyzki sosu sojowego
1 lyzka miodu
2 zmiazdzone zabki czosnku (ja pewnie dodam wiecej)
Wymieszac dokladnie make kukurydziana z cukrem. Dodac wode, sos sojowy, miod i czosnek. Gotowac mieszajac od czasu do czasu, az sie sos zagotuje i zgestnieje. Polac sosem pulpety (kawalki kurczaka itd..) w zaroodornym naczyniu i podgrzac w piecu az pulpeciki sa gorace.
Ale powiedziala ze to mozna tez wlozyc do wolno-gotujacego garnka (niewiem jak to sie po polsku nazywa.. ) i bedzie po prostu caly czas gorace. Najlepiej smakuje podane z ryzem. Ja na nasza piatke to robie ten przepis .. potrojnie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karolcia
Bardzo uzależniony
Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 929
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: takie ładne miasto:D
|
Wysłany: Czw 23:53, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
alma napisał: | Sos czosnkowo miodowy a'la Denise
|
a czy to nie jest troszke trudniejszy przepis (przynajmniej dla takiego beztalencia kulinarnego jak ja) .. bo chyba mial tutaj byc latwy i szybki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karolcia
Bardzo uzależniony
Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 929
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: takie ładne miasto:D
|
Wysłany: Czw 23:57, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
aaa bym zapomniala.. moge sie czyms jednym pochwalic a wlasciwie dwiema....
1) chleb obtoczyc w jajku (ubite bialko i zoltko) usmazyc na patelni zeby sie zarumienil kilka minut, posypac serem zoltym i pod przykrywka smazyc 1 minute, podac keczupem i pycha
2) robimy taka kanapeczke: chleb tostowy, wedlina (szynka, mortadela - w zaleznosci kto co lubi), plasterek ananasa, ser zoty - pieczemy w piekarniku az ser sie stopi i chleb sie zarumieni - podac keczupem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
alma
Chyba mieszka na forum...
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1395
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Ontario
|
Wysłany: Pią 0:40, 12 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Karolcia napisał: | chleb obtoczyc w jajku (ubite bialko i zoltko) usmazyc na patelni zeby sie zarumienil kilka minut, posypac serem zoltym i pod przykrywka smazyc 1 minute, podac keczupem i pycha |
Ja robie cos podobnego. Tylko to jajko rozbeltam troche z mlekiem, namocze chleb, podsmaze. Chlebek na talerz, dodac troszeczke maselka, ladnie sie roztopi i polewamy albo syropem klonowym albo syropem z kukurydzy. To jest Ci dopiero pychotka! Po naszemu to jest tzw. French Toast. Czesto jadamy na sniadanko..
Karolciu, ten sosek wcale nie jest trudny. Ja tez zdolnosciami kucharskimi nie grzesze a rade dalam.
Mozesz sprobowac np. zrobic zapiekanke z tunczyka. Ugotowac sporo makaronu (ja lubie np. skretki czy kolanka czy jakis inny fajny fikusny makaron, czasem kolorowy).
Kupue gotowa zupke "krem z pieczarek", 2-3 puszki tunczyka, cebula pokrajana w talarki, sol i pieprz.
Potrzebuejsz zaroodporne naczynie.
Na dno podlac troche zupy. Potem makaron, potem tunczyk, potem cebulka (mozna ja uprzednio podsmazyc ale nie trzeba). Podlac chochelka zupki, posypac pieprzem i sola tak do smaku. I znow, makaron, tunczyk, cebula, zupka, pieprz+sol i makaron. Na ostatni makaron mozna posypac utarty ser albo oproszyc dobrze bulka tarta. Do nagrzanego pieca na jakies 30 minut (temp. ok. 375F) az ser sie roztopi albo bulka zarumieni. To ma byc gorace. Na wierzch, zwlaszcza na serek mozna posypac papryka.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lilia
Bardzo uzależniony
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 986
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Śląsk (Jaworzno)
|
Wysłany: Pią 0:54, 12 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
PENNE TNUŃCZYKOWO-POMIDOROWE
- makaron rurki
- 2 puszki tunczyka w oleju
- 2 puszki pomidorów
- cebula
- czosnek
- sól, pieprz
- oregano
- papryka słodka
Gotujemy makaron.
Na rozgrzanej oliwie rumienimy cebulę pokrojona w kostkę i drobno posiekany czosnek.
Dodajemy pomidory. Dusimy przez 5 minut i dokładamy tuńczyka.
Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, posypujemy oregano.
Dusimy razem przez 2-3 minuty.
Mieszamy to z ugotowanym makaronem.
Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy warstwą startego żółtego sera. Wkladamy wszystko do rozgrzanego piekarnika na okolo 15 min (tak aby ser sie rozpuścił).
Nakładamy na talerze i wcinamy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
alma
Chyba mieszka na forum...
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1395
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Ontario
|
Wysłany: Pią 1:03, 12 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Lilia.. to cos podobnego do tej mojej zapiekanki..
Z tunczykiem to wszystko jest pycha..
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lilia
Bardzo uzależniony
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 986
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Śląsk (Jaworzno)
|
Wysłany: Pią 1:22, 12 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
No wlasnie napisalam ten przepis a jak juz go zamiescilam to zauważylam że ty dalaś wczesniej podobny.
Ale tyle sie napisalam ze mi szkoda bylo kasowac
alma napisał: | Z tunczykiem to wszystko jest pycha.. |
racja, racja.... tuńczyk jest super
aaaa.... co mi tam.....
ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKIEM ( )
- 3 bułki
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- sos Uncle Ben's Bolognese (mój ukochany )
- 20 dkg pieczarek
- ser żółty
- sól
Pieczarki pokroić w kosteczke, paseczki (jak kto woli )
Podsmażyć na masełku, lekko posolić. Potem dodać kapke wody i lekko je poddusić (do miękkości)
Rozkroić bułki. Na każdą dać warstwę sosu Uncle Ben's, następnie warstwe tuńczyka, na to troche tych usmażonych pieczarek. Na koniec przykryć wszystko plasterkiem żółtego sera.
Wstawić do piekarnika (okolo 180 C ) na okolo 10 min.
Wyciągnąć i smacznego
...tunczyk, tunczyk, tunczyk ...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agnese
Stopień zakorzenienia: 3
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ona taka blada
|
Wysłany: Pią 19:41, 12 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Skalopki.(scaloppine)
Tyle plastrow miesa, ile zainteresowanych osob(wieprzowina, cielecina, inyk, kurczak)
maka
pol szklanki bialego wytrawnego wina,
maslo
sol
cytryna
natka pietruszki
Mieso obtoczyc w mace(jak na kotlety), Polozyc na rozgrzanym masle, obsmazyc z 2 stron, dodac sol wycisnac cytryne(oczywiscie nie cala), natke pietruszki , wino, gotowe
Mozna podawac z pieczarkami uduszonymi na maselku i ziemniaczanym pure.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
ona30
Częsty bywalec
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 11:48, 13 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Zrobienie tego dania zajmuje jakieś 15-30 minut. Robię je, gdy nie mam czasu na przygotowanie obiadu. Nie ma nazwy, choc smakuje rewelacyjnie. Po raz pierwszy jadłam je u mojej zapracowanej koleżanki.
Jest smaczne, tanie i syte.
Składniki:
1. ciasto nalesnikowe (na kilka nalesników- po dwa, trzy na "głowę").
2. słoik leczo
3. puszka czerwonej fasoli,
4.ser
5.keczup
Z puszki fasoli wylewam zalewę.
Do garnka wkładam leczo i puszkę fasoli (kupuję je w Biedronce- sa tanie i naprawde dobre, choć pewnie trudno uwierzyć) podgrzewam na małym ogniu aż do wrzenia. Nie dodaję przypraw. Leczo z Biedronki jest bardzo ostre.
W tym czasie smażę pięc nalesników (dla dwóch osób) i kroję ser w plasterki.
Na usmażony naleśnik nakładam goracy farsz, kłade na niego cztery plastrki sera, składam na pół, a wierzch pokrywam keczupem.
Aaaa...tego farszu starcza na jakieś 8 nalesników.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kejsi
Częsty bywalec
Dołączył: 26 Gru 2006
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z bajki
|
Wysłany: Sob 12:06, 13 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
ugotowany makaronik podsmażyc z plasterkami parówki i na koniec posypac startym serem no i zjeśc
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
alma
Chyba mieszka na forum...
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1395
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Ontario
|
Wysłany: Nie 15:18, 14 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Male (nie malutkie) kawalki brokul i kalafiora obtoczyc w rozbeltanym jajku, mace i bulce tartej. Na rozgrzana patelnie, ladnie obsmazyc. Odlozyc na talerz, niech sobie ostygnie.
Szpinak umyc, oczyscic.. i wylozyc na miske.
Sos do salatki: 1-2 wycisniete cytryny + starta skorka z cytryny z pol cytrynki. Dodac do tego moze pol szklanki (nawet mniej) dobrego oleju z oliwek, sol, pieprz i mozna dodac sezamkow. Polac tym szpinak, delikatnie wymieszac i na wierzch polozyc podsmazone kalafiory i brokuly.. i wcinac!
Wczoraj sprobowalam, zajelo mi cale pol godziny.. Latwe i zdrowe!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kejsi
Częsty bywalec
Dołączył: 26 Gru 2006
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z bajki
|
Wysłany: Nie 23:24, 14 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Alma jakie Ty tu Nam pysznosci dajesz mniam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
.:Jo:.
Nowicjusz
Dołączył: 19 Sty 2007
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 12:18, 21 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
alma napisał: | Sos czosnkowo miodowy a'la Denise
|
zapisany, bo wydaje sie strasznie pyszny
alma napisał: |
Ja robie cos podobnego. Tylko to jajko rozbeltam troche z mlekiem, namocze chleb, podsmaze. Chlebek na talerz, dodac troszeczke maselka, ladnie sie roztopi i polewamy albo syropem klonowym albo syropem z kukurydzy. To jest Ci dopiero pychotka! Po naszemu to jest tzw. French Toast. Czesto jadamy na sniadanko..
|
robie dokładnie tak samo, tylko ja nigdy nie jadala syropu z kukurydzy. Czasami mocniej przypiekam.
i ja znam pod taka sama nazwa, tylko bardziej po polsku brzmiacac
alma napisał: | Lilia.. to cos podobnego do tej mojej zapiekanki..
Z tunczykiem to wszystko jest pycha.. |
no pewnie, nawe tuńczyk z bulka jest pyszny
Ja z szybkich rzeczy przypomniałam sobie awokado z sosem vinegret
sosik lubie taki z papierka knorrn francuski. Kroje awokado, polewam sosem i odstawiam na troche
moge to jesc i jesć i jeszcze jeśc ale niestety awokado nie jet takiew duze
Mozzarella+pomidor, pokropione oliwka ze swiezymi listkami bazyli, to sie jakoc nazywa, na c sie nazywa, ale zapomniałam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
alma
Chyba mieszka na forum...
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1395
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Ontario
|
Wysłany: Nie 15:38, 21 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
O matko.. mi z ust kapie..
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
A.S.
Zaawansowany
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 361
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 12:53, 22 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Polecam pilaw robiony w szybkowarze. Na dno mrożone albo świeże pokrojone warzywa potem warstwa pokrojonego mięsa albo ryby i owoców morza, dodać przyprawy, przysypać ryżem, zalać wodą ok 1 - 2 cm powyżej poziomu ryżu, dusić ok 10 min.
Zamiast ryżu można dać kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki albo makaron rurki, kolanka itp.
Można też dać paprykę, cebulki, pieczarki, pomidory, szpinak, można też na koniec posypać wszystko serem albo zalać białym sosem.
Może niezbyt wykwintnie, ale w 15 min macie gorące danie nawet na 10 osób. Na talerzu przyozdobić jeszcze czymś zielonym bazylia, pietruszka, czy co tam akurat rośnie w ogródku + wytrawne wino.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ewka170
Nowicjusz
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 7:23, 20 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Szpinakowa zapiekanka: ugotowany makaron rurki albo swiederki mieszam wykladam do zaroodpornego naczynia wysmarowanego maslem, mieszam z przyrzadzonym szpinakiem,zazwyczaj uzywam mrozonego z frosty,jest bardzo dobry,dodaje sol, pieprz, galke muszkatolowa i zalewam smietana 18% wymieszana z 2 jajkami, jak sie akurat nie odchudzam;) to daje jeszcze startego zoltego sera Zapiekac ok pol godz w 180st Zamiast szpinaku mozna uzyc brokulow i zielonego groszku
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bianka
Uzależniony
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 676
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 21:43, 23 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Ale mi narobiliście smaku... Zwłaszcza to penne z tuńczykiem....
Skoro miało być prosto i szybko:
makaron świderki, rurki czy jak kto woli, na to posypać skwarki maleńkie z wędzonego boczku (akurat ja skwarzę maksymalnie, nie lubię tłustych) i pokruszony (najlepiej zimny) biały twaróg.
Szybko, tanio i pyszności.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Flower Power phpBB theme by Flowers Online.
|
|