Forum Kobiet

Dania proste i smaczne
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Kobiet Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnese
Stopień zakorzenienia: 3



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ona taka blada

PostWysłany: Czw 21:21, 11 Sty 2007    Temat postu: Dania proste i smaczne

Wlasnie , zapodajcie przepisy na dania nie wymagajace duzo czasu, a przy tym sa proste do wykonania i smaczne.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aneta
Częsty bywalec



Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 126
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Opole

PostWysłany: Czw 22:30, 11 Sty 2007    Temat postu:

No więc... Smile

Szybko i na ciepło (porcja dla dwoga Wink ):

- kilka dużych plastrów szynki
- kilka plastrów sera
- 3 jajka

Szynkę ułożyć na rozgrzanej patelni, ułożyć na niej plastry sera, na górze rozbić jajka. Najlepiej smażyć pod przykryciem, aż jajko się zetnie...

Pychota Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karolcia
Bardzo uzależniony



Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 929
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: takie ładne miasto:D

PostWysłany: Czw 23:06, 11 Sty 2007    Temat postu:

ja sie nie wypowiem, bo jak wiecie nie lubie gotowac ale moze zaczne gotowac jak bedzie wiecej prostych i smacznych przepisow Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alma
Chyba mieszka na forum...



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1395
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ontario

PostWysłany: Czw 23:27, 11 Sty 2007    Temat postu:

Sos czosnkowo miodowy a'la Denise

Tak na marginesie, Denise to moja przyjaciolka z pracy i od niej dostalam ten przepyszny przepis.
Ten sos sie sprawdza z klopsami, z kurczakiem, ze skrzydelkami z wieprzowina.. PYCHOTKA! Ja robilam to z klopsami na urodzinki brata i zrobilo furore..

Zalozmy ze klopsy zrobione albo kurczaczki juz upieczone.. no to lecim z soskiem..

3/4 szklanki brazowego cukru
2 lyzki maki kukurydzianej
3/4 szkl. wody
3 lyzki sosu sojowego
1 lyzka miodu
2 zmiazdzone zabki czosnku (ja pewnie dodam wiecej)
Wymieszac dokladnie make kukurydziana z cukrem. Dodac wode, sos sojowy, miod i czosnek. Gotowac mieszajac od czasu do czasu, az sie sos zagotuje i zgestnieje. Polac sosem pulpety (kawalki kurczaka itd..) w zaroodornym naczyniu i podgrzac w piecu az pulpeciki sa gorace.


Ale powiedziala ze to mozna tez wlozyc do wolno-gotujacego garnka (niewiem jak to sie po polsku nazywa.. Confused ) i bedzie po prostu caly czas gorace. Najlepiej smakuje podane z ryzem. Ja na nasza piatke to robie ten przepis .. potrojnie Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karolcia
Bardzo uzależniony



Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 929
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: takie ładne miasto:D

PostWysłany: Czw 23:53, 11 Sty 2007    Temat postu:

alma napisał:
Sos czosnkowo miodowy a'la Denise



a czy to nie jest troszke trudniejszy przepis (przynajmniej dla takiego beztalencia kulinarnego jak ja) .. bo chyba mial tutaj byc latwy i szybki Wink Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karolcia
Bardzo uzależniony



Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 929
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: takie ładne miasto:D

PostWysłany: Czw 23:57, 11 Sty 2007    Temat postu:

aaa bym zapomniala.. moge sie czyms jednym pochwalic a wlasciwie dwiema....
1) chleb obtoczyc w jajku (ubite bialko i zoltko) usmazyc na patelni zeby sie zarumienil kilka minut, posypac serem zoltym i pod przykrywka smazyc 1 minute, podac keczupem i pycha Very Happy
2) robimy taka kanapeczke: chleb tostowy, wedlina (szynka, mortadela - w zaleznosci kto co lubi), plasterek ananasa, ser zoty - pieczemy w piekarniku az ser sie stopi i chleb sie zarumieni - podac keczupem Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alma
Chyba mieszka na forum...



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1395
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ontario

PostWysłany: Pią 0:40, 12 Sty 2007    Temat postu:

Karolcia napisał:
chleb obtoczyc w jajku (ubite bialko i zoltko) usmazyc na patelni zeby sie zarumienil kilka minut, posypac serem zoltym i pod przykrywka smazyc 1 minute, podac keczupem i pycha Very Happy

Ja robie cos podobnego. Tylko to jajko rozbeltam troche z mlekiem, namocze chleb, podsmaze. Chlebek na talerz, dodac troszeczke maselka, ladnie sie roztopi i polewamy albo syropem klonowym albo syropem z kukurydzy. To jest Ci dopiero pychotka! Po naszemu to jest tzw. French Toast. Czesto jadamy na sniadanko..

Karolciu, ten sosek wcale nie jest trudny. Ja tez zdolnosciami kucharskimi nie grzesze a rade dalam.

Mozesz sprobowac np. zrobic zapiekanke z tunczyka. Ugotowac sporo makaronu (ja lubie np. skretki czy kolanka czy jakis inny fajny fikusny makaron, czasem kolorowy).
Kupue gotowa zupke "krem z pieczarek", 2-3 puszki tunczyka, cebula pokrajana w talarki, sol i pieprz.
Potrzebuejsz zaroodporne naczynie.
Na dno podlac troche zupy. Potem makaron, potem tunczyk, potem cebulka (mozna ja uprzednio podsmazyc ale nie trzeba). Podlac chochelka zupki, posypac pieprzem i sola tak do smaku. I znow, makaron, tunczyk, cebula, zupka, pieprz+sol i makaron. Na ostatni makaron mozna posypac utarty ser albo oproszyc dobrze bulka tarta. Do nagrzanego pieca na jakies 30 minut (temp. ok. 375F) az ser sie roztopi albo bulka zarumieni. To ma byc gorace. Na wierzch, zwlaszcza na serek mozna posypac papryka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lilia
Bardzo uzależniony



Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 986
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Śląsk (Jaworzno)

PostWysłany: Pią 0:54, 12 Sty 2007    Temat postu:

PENNE TNUŃCZYKOWO-POMIDOROWE

- makaron rurki
- 2 puszki tunczyka w oleju
- 2 puszki pomidorów
- cebula
- czosnek
- sól, pieprz
- oregano
- papryka słodka

Gotujemy makaron.
Na rozgrzanej oliwie rumienimy cebulę pokrojona w kostkę i drobno posiekany czosnek.
Dodajemy pomidory. Dusimy przez 5 minut i dokładamy tuńczyka.
Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, posypujemy oregano.
Dusimy razem przez 2-3 minuty.
Mieszamy to z ugotowanym makaronem.
Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy warstwą startego żółtego sera. Wkladamy wszystko do rozgrzanego piekarnika na okolo 15 min (tak aby ser sie rozpuścił).
Nakładamy na talerze i wcinamy Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alma
Chyba mieszka na forum...



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1395
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ontario

PostWysłany: Pią 1:03, 12 Sty 2007    Temat postu:

Lilia.. to cos podobnego do tej mojej zapiekanki.. Smile
Z tunczykiem to wszystko jest pycha..Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lilia
Bardzo uzależniony



Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 986
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Śląsk (Jaworzno)

PostWysłany: Pią 1:22, 12 Sty 2007    Temat postu:

No wlasnie napisalam ten przepis a jak juz go zamiescilam to zauważylam że ty dalaś wczesniej podobny.
Ale tyle sie napisalam ze mi szkoda bylo kasowac Laughing

alma napisał:
Z tunczykiem to wszystko jest pycha..


racja, racja.... tuńczyk jest super Smile

aaaa.... co mi tam.....

ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKIEM ( Laughing )
- 3 bułki
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- sos Uncle Ben's Bolognese (mój ukochany Laughing )
- 20 dkg pieczarek
- ser żółty
- sól

Pieczarki pokroić w kosteczke, paseczki (jak kto woli Wink )
Podsmażyć na masełku, lekko posolić. Potem dodać kapke wody i lekko je poddusić (do miękkości)
Rozkroić bułki. Na każdą dać warstwę sosu Uncle Ben's, następnie warstwe tuńczyka, na to troche tych usmażonych pieczarek. Na koniec przykryć wszystko plasterkiem żółtego sera.
Wstawić do piekarnika (okolo 180 C ) na okolo 10 min.
Wyciągnąć i smacznego Wink



...tunczyk, tunczyk, tunczyk ... Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agnese
Stopień zakorzenienia: 3



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ona taka blada

PostWysłany: Pią 19:41, 12 Sty 2007    Temat postu:

Skalopki.(scaloppine)


Tyle plastrow miesa, ile zainteresowanych osob(wieprzowina, cielecina, inyk, kurczak)
maka
pol szklanki bialego wytrawnego wina,
maslo
sol
cytryna
natka pietruszki
Mieso obtoczyc w mace(jak na kotlety), Polozyc na rozgrzanym masle, obsmazyc z 2 stron, dodac sol wycisnac cytryne(oczywiscie nie cala), natke pietruszki , wino, gotowe

Mozna podawac z pieczarkami uduszonymi na maselku i ziemniaczanym pure.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ona30
Częsty bywalec



Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 11:48, 13 Sty 2007    Temat postu:

Zrobienie tego dania zajmuje jakieś 15-30 minut. Robię je, gdy nie mam czasu na przygotowanie obiadu. Nie ma nazwy, choc smakuje rewelacyjnie. Po raz pierwszy jadłam je u mojej zapracowanej koleżanki.
Jest smaczne, tanie i syte.

Składniki:
1. ciasto nalesnikowe (na kilka nalesników- po dwa, trzy na "głowę").
2. słoik leczo
3. puszka czerwonej fasoli,
4.ser
5.keczup

Z puszki fasoli wylewam zalewę.
Do garnka wkładam leczo i puszkę fasoli (kupuję je w Biedronce- sa tanie i naprawde dobre, choć pewnie trudno uwierzyć) podgrzewam na małym ogniu aż do wrzenia. Nie dodaję przypraw. Leczo z Biedronki jest bardzo ostre.
W tym czasie smażę pięc nalesników (dla dwóch osób) i kroję ser w plasterki.

Na usmażony naleśnik nakładam goracy farsz, kłade na niego cztery plastrki sera, składam na pół, a wierzch pokrywam keczupem.

Aaaa...tego farszu starcza na jakieś 8 nalesników.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kejsi
Częsty bywalec



Dołączył: 26 Gru 2006
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z bajki

PostWysłany: Sob 12:06, 13 Sty 2007    Temat postu:

ugotowany makaronik podsmażyc z plasterkami parówki i na koniec posypac startym serem no i zjeśc Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alma
Chyba mieszka na forum...



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1395
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ontario

PostWysłany: Nie 15:18, 14 Sty 2007    Temat postu:

Male (nie malutkie) kawalki brokul i kalafiora obtoczyc w rozbeltanym jajku, mace i bulce tartej. Na rozgrzana patelnie, ladnie obsmazyc. Odlozyc na talerz, niech sobie ostygnie.
Szpinak umyc, oczyscic.. i wylozyc na miske.
Sos do salatki: 1-2 wycisniete cytryny + starta skorka z cytryny z pol cytrynki. Dodac do tego moze pol szklanki (nawet mniej) dobrego oleju z oliwek, sol, pieprz i mozna dodac sezamkow. Polac tym szpinak, delikatnie wymieszac i na wierzch polozyc podsmazone kalafiory i brokuly.. i wcinac!
Wczoraj sprobowalam, zajelo mi cale pol godziny.. Latwe i zdrowe!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kejsi
Częsty bywalec



Dołączył: 26 Gru 2006
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z bajki

PostWysłany: Nie 23:24, 14 Sty 2007    Temat postu:

Alma jakie Ty tu Nam pysznosci dajesz Smile mniam Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
.:Jo:.
Nowicjusz



Dołączył: 19 Sty 2007
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 12:18, 21 Sty 2007    Temat postu:

alma napisał:
Sos czosnkowo miodowy a'la Denise



zapisany, bo wydaje sie strasznie pyszny Very Happy

alma napisał:

Ja robie cos podobnego. Tylko to jajko rozbeltam troche z mlekiem, namocze chleb, podsmaze. Chlebek na talerz, dodac troszeczke maselka, ladnie sie roztopi i polewamy albo syropem klonowym albo syropem z kukurydzy. To jest Ci dopiero pychotka! Po naszemu to jest tzw. French Toast. Czesto jadamy na sniadanko..



robie dokładnie tak samo, tylko ja nigdy nie jadala syropu z kukurydzy. Czasami mocniej przypiekam.
i ja znam pod taka sama nazwa, tylko bardziej po polsku brzmiacac Smile
alma napisał:
Lilia.. to cos podobnego do tej mojej zapiekanki.. Smile
Z tunczykiem to wszystko jest pycha..Smile

no pewnie, nawe tuńczyk z bulka jest pyszny

Ja z szybkich rzeczy przypomniałam sobie awokado z sosem vinegret
sosik lubie taki z papierka knorrn francuski. Kroje awokado, polewam sosem i odstawiam na troche
moge to jesc i jesć i jeszcze jeśc ale niestety awokado nie jet takiew duze

Mozzarella+pomidor, pokropione oliwka ze swiezymi listkami bazyli, to sie jakoc nazywa, na c sie nazywa, ale zapomniałam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alma
Chyba mieszka na forum...



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1395
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ontario

PostWysłany: Nie 15:38, 21 Sty 2007    Temat postu:

O matko.. mi z ust kapie..

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
A.S.
Zaawansowany



Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 361
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 12:53, 22 Sty 2007    Temat postu:

Polecam pilaw robiony w szybkowarze. Na dno mrożone albo świeże pokrojone warzywa potem warstwa pokrojonego mięsa albo ryby i owoców morza, dodać przyprawy, przysypać ryżem, zalać wodą ok 1 - 2 cm powyżej poziomu ryżu, dusić ok 10 min.
Zamiast ryżu można dać kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki albo makaron rurki, kolanka itp.
Można też dać paprykę, cebulki, pieczarki, pomidory, szpinak, można też na koniec posypać wszystko serem albo zalać białym sosem.

Może niezbyt wykwintnie, ale w 15 min macie gorące danie nawet na 10 osób. Na talerzu przyozdobić jeszcze czymś zielonym bazylia, pietruszka, czy co tam akurat rośnie w ogródku + wytrawne wino.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewka170
Nowicjusz



Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 7:23, 20 Lut 2008    Temat postu:

Szpinakowa zapiekanka: ugotowany makaron rurki albo swiederki mieszam wykladam do zaroodpornego naczynia wysmarowanego maslem, mieszam z przyrzadzonym szpinakiem,zazwyczaj uzywam mrozonego z frosty,jest bardzo dobry,dodaje sol, pieprz, galke muszkatolowa i zalewam smietana 18% wymieszana z 2 jajkami, jak sie akurat nie odchudzam;) to daje jeszcze startego zoltego sera Zapiekac ok pol godz w 180st Zamiast szpinaku mozna uzyc brokulow i zielonego groszku

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bianka
Uzależniony



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 676
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 21:43, 23 Lut 2008    Temat postu:

Ale mi narobiliście smaku... Zwłaszcza to penne z tuńczykiem....

Skoro miało być prosto i szybko:
makaron świderki, rurki czy jak kto woli, na to posypać skwarki maleńkie z wędzonego boczku (akurat ja skwarzę maksymalnie, nie lubię tłustych) i pokruszony (najlepiej zimny) biały twaróg.
Szybko, tanio i pyszności.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Kobiet Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Flower Power phpBB theme by Flowers Online.
Regulamin