Forum Kobiet

Pizza

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Kobiet Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kejsi
Częsty bywalec



Dołączył: 26 Gru 2006
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z bajki

PostWysłany: Śro 21:42, 27 Gru 2006    Temat postu: Pizza

Tknięta dzisiejszą wizytą w pizzeri poszukuję sprawdzonych przepisów na pizze, a w szczególności na ciasto Smile Zawsze wychodzi mi jakies takie gumiaste Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agnese
Stopień zakorzenienia: 3



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ona taka blada

PostWysłany: Czw 9:45, 28 Gru 2006    Temat postu:

jest to przepis mojej klezanki Wloszki, ktory jej zawsze wychodzi, ja pizzy nigdy nie robie, poprostu idziemy do knajpy. 1kg maki, 2 lyzki oliwy, sol, 3dag drozdzy i ciepla woda. Drodzdze rozpuszcza sie w cieplej wodzie i dodajesz wszystkie skladniki, mieszasz dodajac cieplej wody, az do uzyskania gladkiej, jednolitej masy(wlosi twierdza, ze wlasnie w ugniataniu ciasta tkwi jego sekret). Po wyrobieniu , ciasto zostawia sie w cieplym miejscu przez 1 godzine.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Agnese dnia Sob 23:58, 30 Gru 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Krzysztof



Dołączył: 21 Gru 2006
Posty: 1351
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pomorze

PostWysłany: Czw 14:38, 28 Gru 2006    Temat postu:

Moja żona robi pizze takie, jakis nigdzie nie spotkacie. Ciasto jest delikatne i puszyste.
Drożdze (3dkg) zawsze rozpuszcza w mleku z odrobiną cukru i zostawia do wyrośnięcia. Potem dodaje do tych wyrośnietych drozdży makę pszenną luksusową, odrobinę soli, 3 łyżki oleju sojowego i wyrabia wszystko ręką aż ciasto będzie odstawać od garnka. Wykłada to potem na blachę prostokatną, podnosi brzegi ciasta, wkłada do piekarnika aż ciasto leciutko podrośnie i wykłada na to farsz i piecze dalej. 5 minut przed końcem pieczenia, posypuje tartym serem. Po wyjęciu z piekarnika można jeszcze posypać na wierzch np. natkę pietruszki lub posiekany szczypior. Polać ketchupem.

Do farszu używa np. gotowane grzyby z lasu, które to sam zbieram (nie chwaląc się) lub parówki, do tego pomidory, cebula.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agnese
Stopień zakorzenienia: 3



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ona taka blada

PostWysłany: Pią 17:30, 29 Gru 2006    Temat postu:

Pizza i mleko'? Shocked trzeba pamietac, ze ciasto do pizzy wymyslili ludzie biedni, wiec podstawa to byla maka i woda, prawdziwy pizzaiolo(osoba zawodowo zajmujaca sie robieniem pizzy chybaby sie przewrocil widzac mleko w przepisie, ale coz, kazdy ma prawo do modyfikacji przepisow wg, swego gustu.to samo dodatki prawdziwa pizza wloska to mozzarella( nie zolty ser), pomidory,(absolutnie ketchup!)i prosze mamy margerite, !A mistrzami pizzy bez apelacyjnie sa neapoletanczycy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Krzysztof



Dołączył: 21 Gru 2006
Posty: 1351
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pomorze

PostWysłany: Pią 17:34, 29 Gru 2006    Temat postu:

Agnese, dla mnie liczy się smak, puszystość ciasta. Nigdy nie dam się namówić na pizzę ze sklepu czy z pizzerii. Kiedyś próbowałem ale więcej nie mam zamiaru, co swoje to swoje. Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agnese
Stopień zakorzenienia: 3



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ona taka blada

PostWysłany: Pią 18:00, 29 Gru 2006    Temat postu:

Smacznego, nazwij to pizza , jesli chcesz. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Krzysztof



Dołączył: 21 Gru 2006
Posty: 1351
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pomorze

PostWysłany: Pią 18:05, 29 Gru 2006    Temat postu:

Tu chodzi tylko o podkład, niektórzy lubią twardy jak zelówka, a inni wolą delikatnie puszysty, miękki, taki co to się "rozpływa" w ustach. Very Happy
Córka czasem zamawia sobie pizzę do domu. Nikt nie chce zjeść ani kawałka (bo córka sama nie daje rady całej), jedynie koty dostają to czego ona nie da rady zjeść. Po pizzy, którą robi moja żona, nigdy nie ma nic dla kotów. Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Missy
Administrator



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 3584
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:43, 29 Gru 2006    Temat postu:

a ja slyszalam,ze do prawdziwej pizzy wlosi nigdy nie dodaja keczupu,bo to profanacja....
prawda to? Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nena
Chyba mieszka na forum...



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1311
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Roma

PostWysłany: Pią 18:47, 29 Gru 2006    Temat postu:

Prawda, prawda... Pizze jedza taka jak jest podana, bez zadnych dodatkow. Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kejsi
Częsty bywalec



Dołączył: 26 Gru 2006
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z bajki

PostWysłany: Pią 19:59, 29 Gru 2006    Temat postu:

Zrobie w sylwestra pizze przepisu Żony Krzysztofa, a drugą Agnese i później zrelacjonuje wrażenia Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nena
Chyba mieszka na forum...



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1311
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Roma

PostWysłany: Pią 20:08, 29 Gru 2006    Temat postu:

Mowie Ci odrazu, ze nielatwo jest zrobic pizze wloska, mi nie wychodzi Crying or Very sad , a probuje od x lat Confused .Czekam na wiadomosci,Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Krzysztof



Dołączył: 21 Gru 2006
Posty: 1351
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pomorze

PostWysłany: Sob 10:18, 30 Gru 2006    Temat postu:

Ta pizza w wykonaniu mojej żony (która notabene dziś ma urodziny) wychodzi wspaniale. Jest gruba i miekka. Kroi się ją całkiem łatwo, bo to sam puch... A jak się ją je... tego nie da się opowiedzieć. Wink
My mamy w domu zawsze w zamrażarce jakieś grzyby (obgotowane i zamrożone) i to one są według mnie, tym czymś, co powoduje, ze pizza znika momentalnie. Zawsze polewam sporo ketchupu, bo "łatwiej" mi się wślizguje do gardła. Very Happy Szkoda, że nie mogę zaprosić kilku z was, na małe co nieco. Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
A.S.
Zaawansowany



Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 361
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 11:25, 30 Gru 2006    Temat postu:

Bez sensu. Bez specjalnego węglowego pieca nigdy nie wyjdzie taka jak trzeba. Pizza tylko z pizzerii. A w domu można zrobić setki ciekawszych potraw.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kejsi
Częsty bywalec



Dołączył: 26 Gru 2006
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z bajki

PostWysłany: Sob 11:28, 30 Gru 2006    Temat postu:

A.S. To nie prawda Smile Ja czaem jak robie pizze wg przepisu mamy to wychodzi tak pyszna że żadna pizzeria jej nie pobije Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
A.S.
Zaawansowany



Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 361
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 15:10, 02 Sty 2007    Temat postu:

Pizza polana keczupem, pizza z borowikami i serem gouda czy inna wg. przepisu mamy to drożdżowe wypieki, czasem nawet bardzo smaczne ale z tradycyjną pizzą mające niewiele wspólnego. Uparcie twierdzę, ze bez pieca zdolnego rozgrzać się do temp. ok 500 stopni a więc dwa razy więcej niż zwykły elektryczny piekarnik można upiec jedynie drożdżówkę o wyglądzie zbliżonym do pizzy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karolcia
Bardzo uzależniony



Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 929
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: takie ładne miasto:D

PostWysłany: Pią 23:56, 02 Lut 2007    Temat postu:

A.S. napisał:
Pizza polana keczupem, pizza z borowikami i serem gouda czy inna wg. przepisu mamy to drożdżowe wypieki, czasem nawet bardzo smaczne ale z tradycyjną pizzą mające niewiele wspólnego. Uparcie twierdzę, ze bez pieca zdolnego rozgrzać się do temp. ok 500 stopni a więc dwa razy więcej niż zwykły elektryczny piekarnik można upiec jedynie drożdżówkę o wyglądzie zbliżonym do pizzy.


dokladnei zgadzam sie z tym, probowalam z full przepisow na rozne ciasta i jak wkladalam do pieca elektrycznego to nawet na max temperaturze pol godz pieczenia to wychodza jakies nijakie cos lekko surowawe - takie ciasta jak w pizzerii to nie mozna w domu zrobic, bo oni maja specjalne piece, przekonalam sie o tym i nawet rozmawialam ze znajomym pizzermanem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kicia
Lekko uzależniony



Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: England :P

PostWysłany: Sob 14:27, 03 Lut 2007    Temat postu:

nena napisał:
Prawda, prawda... Pizze jedza taka jak jest podana, bez zadnych dodatkow. Razz


oj tak tak..
oj kocham wloska pizze ale taka prawdziwa..mamy tu niedaleko wloska restauracje z prawdziwymi wlochami nawet Smile
co najlepsze piec i kucharze nie sa pochowani wiec podczas czekania na swoje zamowione jedzonko mozna sobie poobserwowac i popodziwiac kucharzy!!
mniam mniam!! pizza jest cudowna!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Kobiet Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Flower Power phpBB theme by Flowers Online.
Regulamin