Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
malutka
Zaawansowany
Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 218
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Pomorze Zachodnie
|
Wysłany: Wto 14:09, 09 Sty 2007 Temat postu: Zna ktoś może pyszniutki przepis na sos do spaghetti?? |
|
|
Nigdy sama nie robiłam, i chciałabym spróbować.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Lilia
Bardzo uzależniony
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 986
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Śląsk (Jaworzno)
|
Wysłany: Wto 15:28, 09 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Ja kiedyś próbowalam sama zrobić sos i szczerze mówiąc to smak była jakiś taki nijaki nie wiem...moze to wina przepisu a może moja
od tamtej pory pozostaje wierna sosom Uncle Ben's (bologniese) ze słoiczka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
nena
Chyba mieszka na forum...
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1311
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Roma
|
Wysłany: Wto 16:56, 09 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
No to do dziela
Najlatwiejszy jest zwykly sos pomidorowy
- 3 lyzki oleju z oliwy
-troszke cebulki pokrojonej w kosteczke, lub czosnek
-1 puszka pomidorow(nie wiem czy sa w Polsce)
POdsmazyc na oleju cebulke, potem zalac sosem i gotowac ok.30 min
I to cala sztuka
Carbonara
Boczek w kawaleczki,i czosnek podsmazyc na oleju.
Na boku w miseczce rozbic 2 jajka z sola i pieprzem, odrobina parmezana.
Ugotowac makaron odcedzic, wsypac do boczku, a potem zalac jajkami, mieszac , ale uwazac aby jajko za bardzo sie nie sciely.Mozna tez zamiast boczku dodaccukinie w kawaleczki, i reszte jak wczesniej.Na dzisiaj tyle
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lilia
Bardzo uzależniony
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 986
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Śląsk (Jaworzno)
|
Wysłany: Wto 17:03, 09 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Mmmm.... Nena ta "carbonara" brzmi smakowicie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agnese
Stopień zakorzenienia: 3
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ona taka blada
|
Wysłany: Śro 20:22, 10 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
W carbonarz, aby jajko nie scielo sie dodaj lyzeczke smietany, a najprostrze' ? oliwa z oliwek, czosnek pokrojony drobniutko, i peperoncino8 krojone w male kawalki- chyba mozna dostac takie suszone w Poilsce). Gotowe, posypac parmezanem i smacznego. Amatriciana-na olej dajesz boczek surowy, wedzony pokrojony w kostke , czosnek, kawalek cebuli (8potem je wyjmij) , Zalej to pomidorami, dopraw peperoncino i pieprz.- nie dodawaj soli!jak masz posyp na koniec serem owczym pikantnym(jesli masz)i na koniec sos z rybka -tunczyk- olej cebulka pokrajona drobno, tunczyk z puszki(mozesz dodac oliwki), pomidory, sol, pieprz i czosnek(wyjac na koniec).Chcesz cos jeszcze'?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lilia
Bardzo uzależniony
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 986
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Śląsk (Jaworzno)
|
Wysłany: Czw 0:51, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Jasne że chce. Jak masz tego więcej to poprosze
Agnese napisał: | peperoncino |
yyyyy.... a co to jest to peperoncino bo nie mam pojecia
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karolcia
Bardzo uzależniony
Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 929
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: takie ładne miasto:D
|
Wysłany: Czw 6:39, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Agnese napisał: | peperoncino |
yyyyy.... a co to jest to peperoncino bo nie mam pojecia[/quote]
moze chodzi o kielbase peperoni?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
nena
Chyba mieszka na forum...
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1311
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Roma
|
Wysłany: Czw 14:05, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Peperoncino, to mala pikantna papryczka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lilia
Bardzo uzależniony
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 986
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Śląsk (Jaworzno)
|
Wysłany: Czw 14:43, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
ahaaa... to juz wiem
u nas takie małe pikantne papryczki to... papryczki chili
chyba ze jest jeszcze inny rodzaj pikantnych papryczek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Missy
Administrator
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 3584
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Czw 15:03, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
nie znacie peperoni? taki w sloiku,pikantne i dluuugie,czerwone zielone i czasem zolte z takimi zoltymi malymi ziarenkami mmmm.... uwielbiam je
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agnese
Stopień zakorzenienia: 3
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ona taka blada
|
Wysłany: Czw 18:12, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Przepraszam, czasami dostaje glupawki jezykowej, nie mam obeznania jak sie nazywaja pewne rzeczy po polskiemu, missy ma racje, to jest to , male pikantne papryczki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Missy
Administrator
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 3584
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Czw 18:38, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Agnese,nie takie znow male czasem w sloiku sa istne mutatny wyciagasz jedna,a tu sie okazuje ze oproznilas juz pol sloika ponad
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karolcia
Bardzo uzależniony
Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 929
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: takie ładne miasto:D
|
Wysłany: Czw 18:39, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
ups.. to sie pomylilam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agnese
Stopień zakorzenienia: 3
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ona taka blada
|
Wysłany: Czw 20:19, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
koniec dyskusjii, macie tutaj papryczke wloska(tak wyszlo w google), czyli pEPERONCINO. i juz.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Missy
Administrator
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 3584
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Czw 20:49, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
no,to wlasnie peperoni
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agnese
Stopień zakorzenienia: 3
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ona taka blada
|
Wysłany: Czw 21:00, 11 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
I tu jest blad w polskim nazewnictwie, bo peperoni, to papryka , zwykla papryka slodka, stad nazwa peperoncino dla papryczki pikantnej(ale sie uczepilam )
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
ona30
Częsty bywalec
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 11:54, 13 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Lilia napisał: | Mmmm.... Nena ta "carbonara" brzmi smakowicie |
I jest pyszna. Wolę Carbonarę od Bolońskiego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|