|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
green eyes
Lekko uzależniony
Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 540
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Śro 8:23, 04 Kwi 2007 Temat postu: sos pesto? |
|
|
Mam zagwozdkę jadłam ostatnio przepyszne penne z pesto, nigdy sama nie robiłam. Znalazłam w internecie 100 różnych przepisów i wariacji na ten temat i jestem głupia. Niech mi ktoś mądry napisze jak powinien wyglądać taki oryginalny sos, będę wdzięczna:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
nena
Chyba mieszka na forum...
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1311
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Roma
|
Wysłany: Śro 15:27, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Sos pesto, ja zazwyczaj kupuje gotowy , ale jesli sie nie myle(prosze o poprawke Agnese) miksuje sie bazylie z oliwa i pinoli(nie wiem, czy w Polsce tak sie to mowi).I na tym polega cala sztuka .Gotuje sie penne i miesza z sosem, posypuje parmezanem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agnese
Stopień zakorzenienia: 3
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ona taka blada
|
Wysłany: Śro 16:24, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Pesto genovese, tez kupuje gotowe, ale przepis to:(na 4 osoby)
-bazylia(kurcze tu sprzedaja w wiazkach i pisze m ze 2)
-20g pinoli( w polsce chyba tego nie na i nie mam pojeci jak sie to nazywa, stad nizej masz zdjecie)
50g sera owczego
-2zabki czosnku
-olej z oliwek
-pieprz
-sol
Bazylia, czosnek i pinoli rozcierasz na papke(moze sz zmiksowac), dodajesz ser i olej(wazne, zeby byl dobry), dopraw do smaku sola i pieprzem.
Ugotuj kluski, zaleca sie paste podobna do spaghetti, ale takie "splaszczone"-np.bavette,
Zmieszaj pesto z kluchami, jesli pesto jest zbyt geste mozesz dodac odrobine wody w ktorej gotowalas kluski. ma koniec parmezan i tyle.
W niekktorych regionach do pesto dodaja rozgnieciony, ugotowany ziemniak, ale w takiej wersji nie jadlam.
PINOLI
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
green eyes
Lekko uzależniony
Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 540
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Śro 20:22, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
dzięki dziewczyny, jutro będę próbować a pinoli u nas są i nazywają się orzeszki piniowe, albo orzeszki sosnowe gotowy sos podobno u nas też można kupić, ale chciałam sama zrobić
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agnese
Stopień zakorzenienia: 3
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ona taka blada
|
Wysłany: Śro 21:21, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Green, wlasnie znalazlam tlumaczenie , ze sa to orzeszki sosnowe, ale wydawalo mi sie to idiotyczne, wiec zapodalam zdjecie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
green eyes
Lekko uzależniony
Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 540
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Czw 7:52, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
faktycznie, orzeszki sosnowe jakoś dziwnie brzmią
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Flower Power phpBB theme by Flowers Online.
|
|