Forum Kobiet

sos pesto?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Kobiet Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
green eyes
Lekko uzależniony



Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 540
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Śro 8:23, 04 Kwi 2007    Temat postu: sos pesto?

Mam zagwozdkę Rolling Eyes jadłam ostatnio przepyszne penne z pesto, nigdy sama nie robiłam. Znalazłam w internecie 100 różnych przepisów i wariacji na ten temat i jestem głupia. Niech mi ktoś mądry napisze jak powinien wyglądać taki oryginalny sos, będę wdzięczna:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nena
Chyba mieszka na forum...



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 1311
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Roma

PostWysłany: Śro 15:27, 04 Kwi 2007    Temat postu:

Sos pesto, ja zazwyczaj kupuje gotowy Razz , ale jesli sie nie myle(prosze o poprawke Agnese) miksuje sie bazylie z oliwa i pinoli(nie wiem, czy w Polsce tak sie to mowi).I na tym polega cala sztuka Very Happy .Gotuje sie penne i miesza z sosem, posypuje parmezanem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agnese
Stopień zakorzenienia: 3



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ona taka blada

PostWysłany: Śro 16:24, 04 Kwi 2007    Temat postu:

Pesto genovese, tez kupuje gotowe, ale przepis to:(na 4 osoby)
-bazylia(kurcze tu sprzedaja w wiazkach i pisze m ze 2)
-20g pinoli( w polsce chyba tego nie na i nie mam pojeci jak sie to nazywa, stad nizej masz zdjecie)
50g sera owczego
-2zabki czosnku
-olej z oliwek
-pieprz
-sol
Bazylia, czosnek i pinoli rozcierasz na papke(moze sz zmiksowac), dodajesz ser i olej(wazne, zeby byl dobry), dopraw do smaku sola i pieprzem.
Ugotuj kluski, zaleca sie paste podobna do spaghetti, ale takie "splaszczone"-np.bavette,
Zmieszaj pesto z kluchami, jesli pesto jest zbyt geste mozesz dodac odrobine wody w ktorej gotowalas kluski. ma koniec parmezan i tyle.

W niekktorych regionach do pesto dodaja rozgnieciony, ugotowany ziemniak, ale w takiej wersji nie jadlam.

PINOLI


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
green eyes
Lekko uzależniony



Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 540
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Śro 20:22, 04 Kwi 2007    Temat postu:

dzięki dziewczyny, jutro będę próbowaćSmile a pinoli u nas są i nazywają się orzeszki piniowe, albo orzeszki sosnowe Smile gotowy sos podobno u nas też można kupić, ale chciałam sama zrobić Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agnese
Stopień zakorzenienia: 3



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 2689
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ona taka blada

PostWysłany: Śro 21:21, 04 Kwi 2007    Temat postu:

Green, wlasnie znalazlam tlumaczenie , ze sa to orzeszki sosnowe, ale wydawalo mi sie to idiotyczne, wiec zapodalam zdjecie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
green eyes
Lekko uzależniony



Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 540
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Czw 7:52, 05 Kwi 2007    Temat postu:

faktycznie, orzeszki sosnowe jakoś dziwnie brzmią Rolling Eyes

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Kobiet Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Flower Power phpBB theme by Flowers Online.
Regulamin